Astma mogelijk veroorzaakt door bacteriën

Print
Finse en Amerikaanse onderzoekers denken dat bacteriën astma veroorzaken, zo heeft Planet Internet vrijdag onder aanhaling van de BBC gemeld. De oorzaak van astma is één van de medische vraagstukken waar men nog geen antwoord op had gevonden, terwijl de ziekte flink toeneemt over de hele wereld.
Nu komen er wetenschappers met twee onderzoeken naar buiten waaruit blijkt dat bacteriën de boosdoeners zijn. Vorsers in Finland hebben aanwijzingen dat de ziekte wellicht te wijten is aan eiwitten die worden aangemaakt bij een gewone bacteriële infectie.
Onafhankelijk daarvan hebben Amerikaanse vorsers aangetoond dat antibiotica de symptomen dan de patiënten kunnen verlichten. De bacterie die de ziekte opwekt, zou de Chlamydia pneumoniae zijn, een bacterie die ook longontstekingen veroorzaakt.
Astma is chronische ontsteking van de luchtwegen. Door de ontsteking vernauwen de luchtwegen, waardoor ze prikkelbaarder worden. Bij prikkelende stoffen of stoffen waarvoor de patiënt allergisch is, bij een verkoudheid of na een zware inspanning kan er een astma-aanval optreden. Deze wordt gekenmerkt door benauwdheid, hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid. De klachten zijn per patiënt verschillend en variëren van licht tot levensbedreigend.
Nu in het nieuws