Stretching versnelt processor

Print
Het Amerikaanse computerconcern IBM heeft een techniek ontwikkeld waarmee het computerchips een derde sneller kan maken. De chips gebruiken ook minder stroom. 'Big Blue' wil al in 2003 chips volgens deze techniek in zijn apparatuur stoppen.
De technici van de elektronicagigant hebben ontdekt dat ze silicium, dat als basismateriaal voor microchips wordt gebruikt, chemisch kunnen 'uitrekken'. Hierdoor bewegen de elektronen zich zeventig procent sneller door het materiaal en wordt de snelheid van de chips 35 procent groter. Ook hebben de chips minder stroom nodig. "Een processor van 1 gigaherz zal een snelheid krijgen van 1,3 gigaherz, alleen doordat wij het silicium stretchen," zei een woordvoerder.
Ook de concurrenten van IBM zoals Intel, Transmeta en AMD, werken aan minder stroomverslindende en sterkere chips.
Wetenschappers werken al jaren aan de voortdurende verkleining van de kleinste computerbouwstenen. Het lukt nog steeds om hiermee de wet van Moore te volgen. Die zegt dat het aantal transistoren op een chip elke 18 maanden verdubbelt. De onderzoekers werken inmiddels op het niveau van atomen. De grenzen van deze techniek zijn inmiddels bereikt, maar volgens een Amerikaanse analist onttrekt IBM zich met zijn nieuwe techniek aan deze wet.
Nu in het nieuws