IJshockey: strijd Stanley Cup naar hoogtepunt

Print
EAST RUTHERFORD - De ijshockeyers van Colorado Avalanche hebben de strijd om de Stanley Cup in de Amerikaanse profcompetitie NHL naar een hoogtepunt gevoerd. De ploeg won donderdag het zesde duel van de play-offs tegen titelverdediger New Jersey Devils met opvallend gemak: 4-0. Daardoor wordt de nationale titelstrijd zaterdag in het zevende duel in Colorado beslist.
BR>
De Devils uit New Jersey hadden een voortreffelijk uitgangspunt gecreëerd voor het zesde duel. Voor eigen publiek hoefde donderdag slechts gewonnen te worden om de Stanley Cup opnieuw mee naar huis te nemen. Dat lukte niet. Colorado maakte een gedreven indruk en werd geholpen door Devils-doelman Brodeur, die een onzekere indruk maakte. De sluitpost was in de vijf eerdere duels de man geweest die New Jersey op koers van titelverlenging had gehouden.

In het zesde duel was uitgerekend zijn collega Roy - eerder sterk bekritiseerd door zijn mindere optredens - de meest opvallende man. Roy verrichtte in het doel van de Devils 24 reddingen. Zijn teamgenoten Foote, Nieminen, Drury en Tanguay zorgden voor de vier treffers die het zevende en beslissende duel noodzakelijk maakten. Foote maakte de 1-0 in de eerste periode. In de tweede periode beslisten Nieminen en Drury het duel eigenlijk al voortijdig. Tanguay vernederde de thuisploeg met de vierde treffer in het laatste speldeel.

De New Jersey Devils moeten daarom opnieuw proberen de titel buiten eigen stadion veilig te stellen. Vorig jaar gebeurde dat tegen Dallas eveneens op vreemde grond. Overigens was het in 1994 voor het laatst dat de finale van de Stanley Cup over het maximale aantal van zeven duels ging.

Finale:
26 mei in Denver: Colorado - New Jersey 5-0
29 mei in Denver: Colorado - New Jersey 1-2
31 mei in East Rutherford: New Jersey - Colorado 1-3
2 juni in East Rutherford: New Jersey - Colorado 3-2
4 juni in Denver: Colorado - New Jersey 1-4
7 juni in East Rutherford: New Jersey - Colorado 0-4

New Jersey en Colorado staan 3-3 gelijk

Laatste en beslissende wedstrijd:
Zaterdag 9 juni: in Denver
Nu in het nieuws