RSZ-schuld basketbalclubs blijft stijgen

Print
BRUSSEL - Het Belgische basketbal zit in de rode cijfers. De basketbalclubs in eerste nationale zijn samen al goed voor bijna 38 miljoen RSZ-schulden. Dat is een verdriedubbeling op één jaar tijd.
BR>
Eind maart werd daarom al beslist om net als in het voetbal een licentiesysteem in te voeren voor de clubs uit de hoogste mannenafdeling. Vrijdag gaf minister van sociale zaken Frank Vandenbroucke op vraag van senator Didier Ramoudt tekst en uitleg bij de situatie van het nationale basketbal.

In navolging van de vaststellingen dat een groot aantal voetbalploegen niet in orde waren met hun sociale verplichtingen tegenover hun spelers en personeel, en dat sommigen bovendien een enorme schuldenberg hadden opgebouwd stelde senator Ramoudt aan minister Vandenbroucke een aantal vragen betreffende de toestand in de basketsport. Ramoudt verwees in zijn tussenkomst ook naar de schuldenlast van 12 miljoen frank die in 1999 werd opgetekend. Vandenbroucke bevestigde de bezorgdheid van Ramoudt. Zo blijkt dat tot het vierde kwartaal van 2000, diverse basketploegen in de eerste afdeling met een RSZ-schuldenlast zitten van 37.986.803 frank samen. Op één jaar tijd zijn de schulden verdriedubbeld.

Vandenbroucke zei de mening van de senator te delen om net als in het voetbal het licentiesysteem ook in het basket strikt toe te passen. Zonder deze licentie kunnen clubs die niet in orde zijn of zich niet in orde hebben gesteld dan niet meer in eerste of tweede spelen.

Minister Vandenbroucke liet verstaan dat de huidige basketclubs in eerste klasse nu een overgangsperiode doormaken waardoor ze automatisch een licentie krijgen. Het licentiesysteem gaat definitief in tijdens het seizoen 2002-2003 en zal tegen die tijd ook uitgebreid worden naar tweede klasse.

De senator blijft echter met een aantal vragen zitten. Zo is de kans groot dat de schuldenlast dan nog verder is opgelopen. Hij heeft ook grote vragen bij de overgangsmaatregelen. Zo krijgen de basketbalploegen blijkbaar één jaar de tijd om zich aan te passen in tegenstelling tot de voetbalclubs.

Ramoudt, is van oordeel dat het doortrekken van het licentiesysteem in alle sporttakken op korte termijn de atleten ten goede komt. "Zo kan worden verdergewerkt aan een degelijker sociaal statuut."
Nu in het nieuws