Roland Garros: finale Kuerten - Corretja

PARIJS -

Gravelkoning Gustavo Kuerten was vrijdag veel te sterk voor kroonprins Juan Carlos Ferrero (6-4, 6-4, 6-3) en Alex Corretja gunde de Franse favoriet Sebastian Grosjean geen enkele set (7-6, 6-4, 6-4). De als dertiende geplaatste Spanjaard is door zijn zege de enige tennisser die de Braziliaanse titelverdediger van zijn derde overwinning op Roland Garros kan afhouden.

AFP

BR> "Dat zal niet meevallen", weet Corretja. "Maar de zege op Grosjean geeft mij veel vertrouwen. Ik ben tevreden over mijn spel. Hopelijk ben ik dat zondag ook", aldus de Spanjaard die in 1998 de finale in Parijs van landgenoot Carlos Moya verloor.

Kuerten lijkt net op tijd in grote vorm te steken. De Braziliaan mazzelde in de vierde ronde nog tegen de qualifier Michael Russel, maar won uiteindelijk in vijf sets. De overwinning op Kafelnikov in de kwartfinales was al overtuigend maar de zege op Ferrero was indrukwekkend. De Spanjaard was dit seizoen veruit de beste speler op gravel en maakte ook in Parijs grote indruk. Niet titelverdediger Kuerten maar Ferrero begon dan ook als favoriet aan de partij. Dat was ten onrechte bleek na twee uur en tien minuten tennis. Ferrero had niets in te brengen in het sterke spel van Kuerten en verloor in drie sets: 6-4, 6-4, 6-3.

"Ik ben overal moe", stamelde de Spanjaard die vorig jaar in Parijs ook al in de halve finales voor de Braziliaan moest buigen. "Moe in het hoofd, moe in de benen. Ik kon niet meer."

Corretja liet weinig heel van Sebastian Grosjean. De Fransman, in de kwartfinales verantwoordelijk voor de uitschakeling van Andre Agassi, verloor in drie sets. Corretja speelde erg geconcentreerd en liet zich niet verleiden om in het hoge tempo van Grosjean mee te gaan.

"Hij speelde met weinig vertrouwen", zei Corretja over zijn Franse tegenstander.

Grosjean toonde zich een goed verliezer. "Alex was op alle fronten sterker", aldus de Fransman die zich ten doel had gesteld het succes van zijn landgenoot Yannick Noah in 1983 te herhalen. Noah blijft echter voorlopig de laatste Franse winnaar op Roland Garros.

Het is aan Corretja of het record van zijn landgenoot Sergi Bruguera in de boeken blijft. Bruguera won in 1993 en 1994 voor het laatst twee keer achter elkaar Roland Garros. Kuerten kan in de voetsporen treden van Mats Wilander. De Zweed schreef het graveltoernooi in Parijs drie keer op zijn naam. "Eigenlijk durf ik nog helmaal niet aan zulke dingen te denken", aldus Kuerten. "Maar aan de andere kant kan ik niet ontkennen dat ik me steeds beter ga voelen. Ik verheug mij op zondag. Het wordt een grote finale."

Nu in het nieuws