2,4 miljard besparingen in ziekteverzekering

Print
De ministerraad heeft vrijdag voor 2,4 miljard besparingen genomen in de klinische biologie en de medische beeldvorming om de tekorten in de ziekteverzekering op te vangen.
De afgelopen weken was duidelijk geworden dat de uitgaven van de ziekteverzekering de begrotingsdoelstelling met zo'n 8 miljard zou overschrijden. Een belangrijk deel hiervan zal in 2002 en 2003 gerecupeerd worden, maar daarmee wordt het tekort voor 2001 begrotingstechnisch niet verholpen.
Daarom besliste de ministerraad om de overschrijdingen in de klinische biologie van de jaren 1999 en 2000, die de sector normaal in 2002 moest terugbetalen, al voor de helft in 2001 te recupereren. Het gaat om een bedrag van 883 miljoen frank. De medische beeldvorming zal de overschrijdingen voor de jaren 1999 en 2000 reeds volledig moeten terugbetalen in 2001 in plaats van 2002. Het gaat om 1,52 miljard frank, zowel voor ambulante als voor gehospitaliseerde patiënten.
De besparing van 2,4 miljard frank wordt gerealiseerd door een vermindering in de terugbetaling van forfaitaire bedragen. Premier Verhofstadt wees erop dat de maatregel van de ministerraad tevens een ontradend effect zal hebben. "We tonen hiermee aan dat het ons menens is met het terugvorderen van de overschrijdingen van de enveloppes. De sectoren zullen niet zo snel meer boven de budgetten gaan indien ze weten dat ze zelf de meeruitgaven moeten betalen", aldus de regeringsleider.
Nu in het nieuws