Pond sterling onder druk na ontslag Hague

Print
Het Britse pond sterling heeft vrijdag na het aangekondigde ontslag van Tory-leider William Hague een nieuw laagterecord gevestigd. De beleggers speculeren immers op een versnelde toetreding van Groot-Brittannië tot de groep van eurolanden.
Tegenover de dollar bereikte het pond een laagteniveau dat al vijftien jaar niet meer gehaald is: 1,3775 dollar. Dat is de laagste notering sinds 4 februari 1986. Tegenover de euro noteerde de Britse munt 61,44 pence.
De verkiezingsoverwinning van Blair en het ontslag van Hague hebben de investeerders ertoe aangezet ponden te verkopen. Ze gaan ervan uit dat de kansen op een versnelde toetreding tot de euro zijn toegenomen. Maar of het ook effectief zover komt, is helemaal niet zeker. Het is onwaarschijnlijk dat de Britse conservatieven en hun nieuwe voorzitter plots pro-euro worden. Blair overweegt binnen de twee jaar een referendum over de euro te organiseren, maar uit peilingen blijkt dat twee derde van de Britten hun geliefde pond niet weg willen. Een overheidscampagne, gesteund door het bedrijfsleven, zou de Britten overstag kunnen doen gaan, denkt Blair.
Nu in het nieuws