Ierse bevolking verwerpt het verdrag van Nice

Print
De Ierse kiezers hebben donderdag per referendum 'nee' gezegd tegen het Verdrag van Nice van de Europese Unie, heeft de Ierse omroep RTE vrijdag gemeld.
BR> Nadat 75 procent van de stemmen was geteld, bleek dat in slechts twee kiesdistricten voor het verdrag was gestemd, hetgeen betekent dat de Ieren de EU niet zien zitten.
Het referendum van donderdag betrof drie wijzigingen van de grondwet, waaronder de aanvaarding van het Verdrag van Nice. Ierland is de enige lidstaat van de EU die het verdrag aan de bevolking voorlegt.
In het Verdrag van Nice wordt onder meer de uitbreiding van de Europese Unie met lidstaten uit Midden- en Oost-Europa voorbereid en de vorming van een snelle reactiemacht voor humanitaire en vredesmissies. De verwerping van het verdrag door Ierland brengt de EU zwaar in verlegenheid. Alle Ierse politieke partijen steunen het nieuwe verdrag en uit opiniepeilingen bleek dat ook de meerderheid van de bevolking dat doet, maar een lage opkomst heeft de anti-Europese activisten in de kaart gespeeld.
Nu in het nieuws