Belgisch ereconsul verdacht van dubbele moord

Print
In de zaak van de vermoorde Congolezen Philémon Naluhwindza en Aimé Atenbina in het Franse Chasse-sur-Rhône (Isère) zijn drie verdachten aangehouden en opgesloten in de gevangenis. Onder de verdachten is een Belg: Benoît Chatel, ereconsul van Congo, die in Nice woont.
De twee andere verdachten zijn Alain Deverini, een decorateur uit Monaco, en Domenico Cocco, die een bar runt in Aix-en-Provence. Beiden zitten in de gevangenis sinds eind mei 2001, Chatel sinds half mei 2001.
De pers lanceerde al verschillende mogelijke motieven voor de moord, gaande van een geldwitwassing tot verdoken wapenverkeer. Het weekblad Jeune Afrique/l'Intelligent publiceerde in maart 2000 een artikel waarin de mogelijke betrokkenheid van Atenbina bij de moord op de Congolese rebellenleider Laurent-Désiré Kabila op 16 januari 2001 gesuggereerd werd.
De zaak van de twee vermoorde Congolezen dateert van december 2000. Op 29 december 2000 werden in Chasse-sur-Rhône hun twee verkoolde lichamen gevonden. Identificatie wees uit dat het ging om Philémon Naluhwindza -kortweg Mwami ('zoon van de koning')- en Aimé Atenbina. Naluhwindza zou aanvoerder zijn geweest van de Maï Maï in de Congolese provincie Kivu. Atenbina zou de zoon zijn van een oud-ambassadeur. Hij zou tevens kapitein geweest zijn in het leger van voormalig Congolees leider Mobutu.
Nu in het nieuws