Verdachten moord op Guatemalaanse bisschop schuldig bevonden

Print
Drie oud-militairen en een hulpbisschop zijn vrijdag door een rechtbank in Guatemala schuldig bevonden aan de in 1998 gepleegde moord op bisschop en mensenrechtenactivist Juan Gerardi. De oud-militairen zijn elk veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf, de hulpbisschop tot twintig jaar.
Twee dagen voor hij werd vermoord was er een rapport verschenen waarin Gerardi het leger verantwoordelijk stelde voor de dood van het overgrote deel van de 200.000 burgers die om het leven kwamen in de 36 jaar dat er in Guatemala een burgeroorlog woedde. De veroordeelden zijn het voormalige hoofd van de militaire inlichtingendienst, twee voormalige leden van de presidentiële garde en Mario Orantes, Gerardi's hulpbisschop. Gerardi's kokkin werd vrijgesproken van medeplichtigheid.
Advocaten van de katholieke kerk hebben justitie gevraagd ook een onderzoek te openen naar hogere gezagsdragers, onder wie oud-president Alvaro Arzu, die betrokken zou zijn geweest bij de voorbereiding van de moord. Arzu heeft gebruik gemaakt van zijn parlementaire onschendbaarheid om niet te hoeven getuigen in het proces.
Nu in het nieuws