Nieuwe corruptie-beschuldigingen tegen Oekraïense president

Print
De Oekraïense president Leonid Koetsjma is opnieuw in opspraak geraakt. Hij zou de afgelopen jaren circa één miljard dollar hebben overgemaakt op bankrekeningen in de Verenigde Staten.
De Russische internetkrant Gazeta.ru meldt dat de Amerikaanse justitie een onderzoek naar de berichten is begonnen. Gazeta.ru baseert zich op uitspraken van een lid van het Oekraïens parlement, dat in de VS opheldering over de zaak heeft gezocht.
De informatie over Koetsjma's financiële handelingen is afkomstig van zijn voormalige bodyguard, die zich nu in de VS bevindt. De bewaker bracht de president al eind vorig jaar in ernstige verlegenheid toen hij bandopnames openbaar maakte. Daarop zou te horen zijn hoe Koetjsma opdracht geeft om de journalist Gongadze te vermoorden.
De journalist, hoofdredacteur van een kritische internetkrant, verdween vorig jaar. Zijn onthoofde lijk werd later in een bos teruggevonden. De affaire leidde tot ernstige politieke en sociale onrust in Oekraïne. De autoriteiten wekten de indruk een onderzoek naar de zaak te traineren.
Nu in het nieuws