Labour herhaalt monsterzege

Print
De Britse Labour-partij van premier Tony Blair heeft donderdag bij de parlementsverkiezingen een monsteroverwinning behaald, ondanks een zeer slechte opkomst. Dat de sociaal-democraten zouden winnen stond bij voorbaat vast, maar dat de Conservatieve Partij van William Hague het even slecht zou doen als in 1997, kwam voor velen toch als een verrassing.
BR>
Labour krijgt waarschijnlijk niet helemaal zoveel zetels als bij de vorige verkiezingen, maar krijgt zeker een meerderheid die groter is dan het aantal zetels van de Conservatieven. De Liberaal-Democraten slaagden erin hun fractie in het Lagerhuis te vergroten. Wat het voor de conservatieven extra pijnlijk maakt, is dat de Lib Dems het veel beter deden dan verwacht. Dat wijst erop dat kiezers in districten waar Labour kansloos was, hun stem hebben gegeven aan de kandidaat van de 'Lib Dems' om er maar voor te zorgen dat de conservatieven niet zouden winnen. Maar de winst van de liberalen ging op sommige plaatsen ook ten koste van Labour.

Volgens voorspellingen van de Britse televisiestations - na het bekend worden van de uitslag in 634 van de 659 districten - krijgt Labour een meerderheid van 167 zetels. De partij behaalde in 413 van die 634 districten de overwinning. Dat is zes minder dan in 1997. De conservatieven hadden 164 zetels in de wacht gesleept, evenveel als vorige keer. Het succes van de Liberaal Democraten zorgt ervoor dat de meerderheid van Labour in het parlement kleiner uitvalt dan in 1997. Zij hadden, met de uitslag van 25 districten nog niet bekend, 47 zetels, zeven meer dan vier jaar geleden. De overige zetels gaan naar lokale partijen in onder meer Schotland en Wales.
Nu in het nieuws