Betoging tegen bezetting Palestijnse gebieden

Print
Op het Muntplein in Brussel hebben vrijdag zo'n 250 mensen vreedzaam betoogd tegen de bezetting van de Palestijnse gebieden door Israël. De betoging maakte deel uit van een wereldwijde actie die vandaag in meer dan 140 steden gevoerd werd.
De actie was georganiseerd door de "zwartgeklede vrouwen" (Women in Black), een beweging van Israëlische vrouwen die zich al sedert 1988 inzet tegen het geweld in het Midden-Oosten en voor het stopzetten van de Israëlische bezetting in de Palestijnse gebieden. In Brussel kregen ze de steun van het actieplatform Palestina, dat door verschillende Vlaamse NGO's gedragen wordt.
De betogers vragen het geweld in Israël en Palestina te stoppen en de onderhandelingen te herbeginnen. Volgens hen moet Europa een actievere rol spelen in de bemiddeling tussen Israël en de Palestijnen. Ze eisen dat de onderhandelingen zouden leiden tot de terugtrekking van het Israëlische leger uit de Palestijnse gebieden en de ontruiming van de Joodse nederzettingen.
De wereldwijde actie werd vrijdag gehouden omdat de bezetting van de Palestijnse gebieden begon op 8 juni 1967, precies 34 jaar geleden. Die datum worden in ruim 140 steden in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Australië betogingen georganiseerd. Ook in verschillende Israëlische steden, o.a. Jerusalem en Tel Aviv, kwamen Joodse vrouwen rond de middag op straat.
Nu in het nieuws