Mogelijk gesjoemel in boekhouding BBM

Print
Het Brusselse parket is op zoek naar de daders van gesjoemel bij de Belgische Betonmaatschappij (BBM). Een bestuurder diende klacht in toen bleek dat er zware problemen waren met de boekhouding. De fiscus en aandeelhouders zijn de grootste gedupeerden.
Toen vorig jaar een doorlichting van het bedrijf werd gevoerd, logen de conclusies niet. Het bedrijf had de vennootschaps- en boekhoudwetgeving opvallend overtreden. BBM legde een provisie van 350 miljoen aan om de fiscale gevolgen van die overtredingen het hoofd te kunnen bieden. Bestuurder Didier Tytgadt diende klacht in tegen onbekenden bij het Brusselse parket.
Onderzoeksrechter Jeroen Burm liet eind vorig jaar en begin dit jaar verscheidene documenten in beslag nemen. Hij wil nu onderzoeken of BBM niet kunstmatig de winsten van het lucratieve en goeddraaiende bedrijf heeft laag gehouden. Op die manier werd niet alleen de fiscus bedrogen, want hoe lager de winst, hoe lager de belastingen. Maar ook de aandeelhouders zijn dan gedupeerd omdat zij minder worden uitbetaald dan ze eigenlijk zouden moeten krijgen. Naast het Brusselse parket heeft ook de Commissie voor het Bank- en Financiewezen (CBF)een onderzoek geopend tegen BBM.
Nu in het nieuws