4 Rwandezen in België veroordeeld

Print
Vrijdagochtend vroeg zijn de 'Vier van Butare' schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden gepleegd tijdens de genocide in Rwanda in 1994. Het viertal bestaat uit twee nonnen, zuster Maria Kisito en zuster Gertrude, de hoogleraar Vincent Ntezimana en de fabrikant Alphonse Higaniro.
Zuster Maria Kisito (36) wordt ervan beschuldigd dat ze benzine heeft geleverd waarmee een bijgebouw van een klooster en gezondheidscentrum waarin 500 vluchtelingen zich verscholen in brand werd gestoken. Zuster Gertrude zou ruim zeshonderd Tutsi's die in haar klooster schuilden bevel hebben gegeven te vertrekken, terwijl ze wist dat ze zouden worden vermoord.
Ntezimana (40) wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van zeker zeven Tutsi's, onder wie een collega van de universiteit en diens vrouw, die werden vermoord door Hutu-extremisten. De 52-jarige Higaniro, eigenaar van een luciferfabriek en medewerker van president Juvenal Habyarimana, zou Hutu's hebben aangezet tot moorden op Tutsi's. Habyarimana kwam op 6 april 1994 om toen het vliegtuig waarin hij vloog door een onopgehelderde oorzaak neerstortte. De dood van Habyarimana was aanleiding voor de genocide.
Nu in het nieuws