Politie Sint-Niklaas start als eerste met communicatienetwerk ASTRIC

Print
De politie van Sint-Niklaas heeft als eerste beslist het hoogtechnologische radiocommunicatienetwerk ASTRID in gebruik te nemen. Dat is vrijdagmorgen beslist.
Met het nieuwe systeem zullen hulp- en veiligheidsdiensten beter met elkaar kunnen communiceren binnen een gemeenschappelijke frequentieband die niet kan worden afgeluisterd. De ASTRID-technologie zal vanaf maandag 11 juni gefaseerd in gebruik genomen worden door het korps.
Oost-Vlaanderen is de pilootprovincie voor het ASTRID-programma waar mettertijd alle Belgische politiediensten zullen bij aansluiten. De verder uitbouw voor de rest van het land is voorzien vanaf 1 juni 2003.
In de provincie Oost-Vlaanderen mag Sint-Niklaas als pilootgemeente met het nieuwe systeem werken. Volgens Van Peer zal het ASTRID-netwerk ook voor de inwoners van de stad een surplus betekenen. Vertrouwelijke informatie kan niet meer afgeluisterd worden en bij crisismomenten zoals grote branden en gaslekken moet het systeem voor een snelle en efficiënte samenwerking zorgen tussen de verschillende diensten zoals brandweer en politie.
Nu in het nieuws