Debatten Vlaams Blokproces afgesloten

Print
Voor de Brussels strafrechtbank zijn vrijdag de debatten gesloten in het Vlaams Blokproces. De gedaagde partijen, de drie vzw's rond het Vlaams Blok, kregen vrijdag het laatste woord. De zaak werd in beraad genomen. De rechtbank voorziet haar uitspraak op 29 juni.
De advocaten van de vzw's repliceerden dat de ten lasteleggingen die nu nog in de conclusies van de tegenpartij voorkomen niet meer overeen komen met die in de rechtstreekse dagvaarding.
Ze menen ook dat de eisende partij de racismewet, "die bedoeld is om uitspattingen tegen te gaan probeert uit te breiden tot een algemene taboewet".
Op het einde van de zitting namen de raadslieden van de vzw's het huidige poltieke klimaat en zelf het gerecht onder vuur. Zo werd opgeworpen dat zij geen billijke proces kregen, dat het proces "enkel tot doel heeft het Vlaams Blok als partij te vernietigen". Toch zei meester Verreycken na afloop van de zitting alle vertrouwen te hebben in een onafhankelijke rechtspraak die respect heeft voor de vrije meningsuiting.
Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (Centrum-Leman) en de Nederlandstalige Liga voor de Rechten van de Mens dagvaardden vorig jaar rechtstreeks de drie vzw's gelinkt aan het Vlaams Blok (de Vlaamse Concentratie, het Nationalistisch Vormingsinstituut en de Nationalistische Omroepstichting) voor inbreuken op artikel 1 van de racismewet van '81. De dagvaarding werd mogelijk gemaakt door de grondwetswijziging van '99, die de strafrechtbanken en niet langer het assisenhof, bevoegd maakt om over drukpersmisdrijven te oordelen en door de wet op de strafrechterlijke vervolging van rechtspersonen.
MEEST RECENT