Taxijungle in Herentals

Woensdagavond legde de 'Taxicel' van de Antwerpse politie een Herentalse taxi aan de ketting. De voerder zette zonder vergunning en speciale taxiverzekering klanten af aan een Antwerps hotel. Een recent onderzoek leert dat de onwettelijke praktijken welig tieren in de regio Herentals.

YVES PEETERS

BR>

Het Herentalse stadsbestuur registreerde een veertigtal voertuigen voor betaald personenvervoer, veel minder dan er in de praktijk rondtoeren. De arbitragecommissie van de Antwerpse provinciale taxi-unie heeft weet van talrijke misstanden. Die bestaan niet alleen bij Herentalse bedrijven maar onder meer ook in Grobbendonk, Pulle, Westerlo, Vorselaar, Olen en Herenthout. De vergunningen voor de voertuigen ontbreken. Taxis rijden zonder meter of zonder taxilicht. Bonafide bedrijven lopen klanten mis omdat hun concurrenten aan veel lagere prijzen rijden. Zo kost een ritje van het Herentalse station tot de bars van de Lierseweg amper 100 frank 'in 't zwart' tegenover minstens het dubbele aan een normaal tarief.

Een loopje nemen met de wet levert veel profijt. Een taxi in orde stellen met alle vergunningen kost tussen de 80.000 en 100.000 frank. De verzekering vergt ongeveer 20.000 frank per kwartaal en een taxi ondergaat twee keer per jaar een technische keuring. Taxichauffeurs dienen in het bezit te zijn van een medisch attest. De winsten van het 'zwartrijden' op gebied van fiscaliteit, sociale lasten en de andere verplichtingen aan vadertje staat zijn evident.

Vastgoed

Jobs in de regio