Maaseik staat voor zware opgave in Poitiers

POITIERS -

Het wordt dinsdag alles of niets voor de Europese aspiraties van Maaseik. In Poitiers moet Noliko de 3-1 verdedigen die het vorige week in eigen huis op de tabellen timmerde. Zonder Schuil, maar mét een weer speelklare Lebl, moeten er in Frankrijk minimaal twee sets gewonnen worden voor een plaats in de Final Four.

Frank Van Roost

BR> Ook een 3-1-nederlaag volstaat als de thuisploeg de 16 punten bonus van de Maaslanders uit de heenmatch niet kan wegwerken. Slaagt Maaseik in zijn opdracht, dan speelt het zijn vierde Final Four, voor het eerst die van de CEV-beker, en is deze Europese campagne een succes. Bij verlies moet Noliko zich concentreren op Belgische beker en titel.

De Fransen staan bekend om hun zware servicedruk in eigen hal. Libero Jesper Hansen krijgt dus een cruciale rol te vervullen. «Ik weet wat ik mag verwachten,» bleef de vloerveger maandag kalm als altijd. «Alleszins zwaarder dan in Maaseik, waar de Rus Berezin te veel services miste.»

De 25-jarige Deen knapt die vuile klus graag op. «Ik kan alleen punten verliezen en er zelf geen scoren. Toch heb ik ook mijn plezier in die functie. Als mijn ploegmaats afwerken na een goede receptie, weet ik dat dat voor een deel mijn verdienste is. Ik hoef niet zonodig een zware smash van de grond te vegen om blij te zijn.»

Drama

Eén keer dit seizoen doorbrak Hansen zijn verdedigende rol. «Twee weken geleden scoorde ik in Everbeur zelfs het matchpunt toen ik een bal verdedigde en hij onverwacht over net in het centrum viel tussen een stel verbaasde tegenstanders.»

Hansen kent nochtans wat van aanvallen. «In Denemarken ben ik eerst met Holte en later met Odense nationaal kampioen geworden. Beide keren werd ik uitgeroepen tot Speler van het Jaar.»

Tussendoor vertoefde Hansen drie jaar in het buitenland. «Eerst bij de Griekse tweedeklasser Drama. Ondanks die naam promoveerden we naar eerste klasse. Daarna trok ik naar Wuppertal, waar ik Europese ervaring opdeed. In Zonhoven wonnen we met 1-3 en uit die tijd ken ik Molto al. Hij kwam ons thuis met Soria 2-3 aansmeren.»

Dinsdag komt Hansen het terrein op vol vertrouwen. «Net als de rest van het team. Poitiers is een stuk sterker dan de Grieken uit de vorige ronde, maar zelfs zonder Schuil moeten we ze aankunnen. Ik heb nog nooit een Final Four gespeeld. Dit is dus een ideale kans om die droom te realiseren.»

Hansen wacht daar liever niet mee tot volgend seizoen, al heeft hij nog een contract voor volgend jaar bij Maaseik. «En daar ben ik blij om. Mijn vriendin Marianne is zondag na tien dagen Maaseik naar Denemarken teruggekeerd. Ze vond het best leuk, zodat we besloten dat ze volgend seizoen mee in België komt wonen.»

«Alles is mogelijk»

«Tout est possible,» las voorzitter Matti Raedschelders maandag boven het volleybalartikel in een lokale krant. «Alles is inderdaad mogelijk,» beaamde hij. «Veel zal afhangen van set één en set twee. Komen we 2-0 achter, dan zie ik die noodzakelijke setwinst heel moeilijk haalbaar. Poitiers heeft een heel sterke thuisreputatie, maar we hebben in Maaseik gezien dat de Fransen ook heel wat fouten kunnen maken. Zij hebben wel het voordeel van de ervaring met Chambertin, Soica en Brousseau. Daarom is het jammer dat we de opslagdruk en vooral de routine van Schuil missen. Hij is in Maaseik gebleven, want daar kan hij beter revalideren. Als we iets beter uit de startblokken schieten dan de vorige weken, moeten we ons kunnen kwalificeren.»

Tussen de rokers

«Dit is de eerste Europese verplaatsing van Maaseik per trein», wist ploegbegeleider Theo Goyens. Eerst ging het met de wagen tot het Noord-Franse Lille en daarna zoefde de TGV 550 kilometer ver in drieënhalf uur, met korte tussenstops aan de Parijse luchthavens Charles de Gaulle en Orly. «Alleen jammer dat we in de enige rokerswagon van de trein waren ondergebracht,» klaagden sommige spelers. «Alle rokers uit de andere wagons kwamen bij ons hun sigaretje opsteken.» Een beter argument om naar de rookvrije bar te trekken konden ze zich niet indenken.

Poitiers zonder Brousseau?

Tussen beide duels met Maaseik in maakte Poitiers nog een verplaatsing voor de Franse competitie naar staartploeg Toulouse. Daar wonnen de

All Blacks

met 1-3 zonder de verkouden middenman Soica en met een Falasca in mindere doen. «Maar ginds zat er weinig publiek en de Spanjaard voelt zich pas goed als er veel volk naar hem kijkt,» weet men in Poitiers.

Omdat de stad halfweg Parijs en Bordeaux geen andere sport op niveau te bieden heeft, is de Lawson-Body-hal al een week uitverkocht voor de affiche tegen Maaseik. Dat betekent 2800 kijkers in een zaal die uitsluitend voor volleybal gebruikt wordt. Die thuisaanhang zal het misschien moeten stellen zonder de Canadees Brousseau. Hij blesseerde zich zaterdag aan de voet en sloeg maandag beide trainingen over.