Liga wil Souveryns als nieuwe bondscoach Belgian Lions

Print
BRUSSEL - De BLB, dat is de Liga waarin de topclubs uit de 1ste nationale van het Belgische basketbal zich verenigen, wil Tony Souveryns aan het hoofd zien van de Belgian Lions, het nationale basketbalteam. De beslissing daartoe ligt in handen van de Federatie, maar die blijkt voorlopig niet echt voor de idee gewonnen.
BR>
Een en ander bleek zondag na de vergadering die de Koninklijke Belgische Basketbalbond (KBBB) organiseerde met de coaches van de clubs uit de eerste klasse. Nadat bondscoach Tony Van den Bosch niet wenste in te gaan op een contractverlenging en nu de campagne van de Belgian Lions in het kader van de halve finales van het Europees Kampioenschap is afgesloten, wil de KBBB een overleg opstarten met de topclubs van 1e nationale. Bedoeling is de coaches meer te betrekken bij de werking van de nationale ploeg en op die manier een positievere attitude ten opzichte van de Belgian Lions te bewerkstelligen.

Cruciaal in dat opzicht is de keuze van een bondscoach. Met een gemiddelde van drie wedstrijden per jaar is de KBBB niet meteen bereid om een fulltime coach aan te werven. De federatie ziet meer heil in de recrutering van een coach uit de 1ste nationale, die zijn functie met die van bondscoach kan combineren. Die optie stuit echter op een "neen" van de LBL. De clubs zien meer in de terugkeer van Tony Souveryns als bondscoach. Ook de coaches kunnen zich in een dergelijke beslissing terugvinden. Souveryns is momenteel technisch directeur bij de KBBB.
"Allemaal goed en wel", zo zegt KBBB-voorzitter Cyriel Coomans, "Tony Van den Bosch is ook voor ons een goede kandidaat, maar de financiën laten ons dat niet toe. Als de clubs echt een fulltime coach willen, dan zullen ze moeten bijdragen in de financiering". Dat zien de clubs dan weer niet zitten: "Slechts drie of vier ploegen leveren spelers voor de Belgian Lions, waarom zou iemand die geen spelers afvaardigt, moeten bijdragen in loonkost van de bondscoach?"

Een discussie zonder einde, zo lijkt het. Wil de KBBB een conflictsituatie vermijden, dan heeft ze nog veel denkwerk voor de boeg. "De beslissing valt alleszins nog voor eind februari. Wat nu al duidelijk is, is dat we geen figuur als Djurovic naar de Belgian Lions halen. Het moet iemand zijn die voeling heeft met de ploeg. Niet iemand die voor de eerste maal naar België afzakt", besluit Cyriel Coomans.

Nu in het nieuws