Zeilen: Belgacom vaart op 17 zeemijl van leider

Print
BRUSSEL - De Belgische boot Belgacom heeft zich in de Challenge Mondial Assistance naar de derde positie gelaveerd. Schipper Jean-Luc Nélias ging voorbij de Foncia van Alain Gautier en heeft nu 17 zeemijl achterstand op de Bayer van Yvan Bourguignon, die de leiding terug overnam van de Groupama van Frank Cammas.
BR>
Het weer is onzeker op het traject van de eerste transatlantische zeilrace, die van Cherbourg naar Tarragona gaat, zodat niemand met zekerheid kan zeggen wanneer de boten de finish zullen bereiken. Eerst was voorspeld dat de race zondag zou afgelopen zijn, nu ziet het er naar uit dat door windgebrek het wachten zal worden tot woensdag. Door de zwakke wind zien de deelnemers zich verplicht om voor ieder metertje te vechten.
"De sfeer aan boord is nog steeds goed", aldus Jean Luc Nélias, "maar tot gisterenmiddag was het een kwestie van slenteren. De vraag was of de hapjes voor bij de ontvangstreceptie niet zouden bedorven zijn. Het was zwaar, zenuwslopend en toch met een grote werkintensiteit. Je moet op het minste drastisch reageren om snelheid te maken. Dat we contact met Bayer en Groupama verloren hebben wil nog niets beslissends zeggen. Sinds kort schuiven we eindelijk weer aan 12 knopen over het diepe blauw. Maar het blijft een permanente concentratie vragen om uit iedere windverandering winst te halen."

Rangschikking Challenge Mondial Assistance:
1. Bayer (Yvan Bourgnon)
2. Groupama (Franck Cammas) op 9 zeemijl
3. BELGACOM (Jean-Luc Nélias) op 17 zeemijl
4. Foncia (Alain Gautier) op 27 zeemijl
5. Gitana (Thierry Duprey) op 121 zeemijl

.

Nu in het nieuws