Midi Libre: Jérôme Bernard wint eerste etappe

Print
SAINT-CYPRIEN - De eerste missie van Frank Vandenbroucke is volbracht. Aan de plage van Saint-Cyprien liep hij, duim omhoog, samen met de grote groep over de eerste streep van de Midi Libre.
BR>
Als het van hem afhangt, zal hij diezelfde opdracht tot en met zondag in Sète klaren. Wind (de gevreesde littoral) en tegenstand zullen het hem moeilijk maken, maar geen erg. "Ik wil het goede gevoel dat ik tijdens mijn eerste koersen opdeed weer oprapen en verder werken aan mijn Tour-conditie." De eerste rit kwam op naam van Jérôme Bernard (foto).

De frisse kop waarmee hij aan de Ronde van Baskenland begon, is niet geweken. Zijn blik is alleen nog in de verte voor zich gericht, waar aan de einder de Tour wenkt. VdB is net als de concurrentie aan de laatste rechte lijn naar Duinkerke toe. "Ik kende de malchance dat ik net na de Gold Race een griep en bronchitis opliep. Niet dodelijk op dit moment, maar ik had toch gehoopt in de Vierdaagse van Duinkerke al eens diep te kunnen gaan. Dat zat er niet in. Meepeddelen was al lastig genoeg. Tot de start van de Midi Libre boden zich niet veel mogelijkheden aan om de geleden schade te herstellen. De kermiskoers van Puivelde, tochtjes met de vroegere ploegmaats Mattan en Peers: we gingen hard, maar trainen blijft trainen. Goed om de conditie te onderhouden, niet om vooruitgang te boeken."

Met die opdracht in zijn knapzak reisde hij naar de Midi Libre af. "Deze wedstrijd is niet van de poes, van een hoog niveau. Alle Fransen die van de Tour dromen, dromen ook van de Midi Libre. Naar het weekend toe gaat het bovendien stevig klimmen. (Lacht) Dat zal heel erg pijn doen, maar die fase moet ik door als ik vooruit wil gaan. Het gaat steeds beter. Mijn spiermassa blijft groeien, maar ik sta er nog niet. Verwacht dus geen Vandenbroucke die naar de bloemen grijpt. Als ik elke dag kan volgen, zal ik al blij zijn. Daar zal ik erg diep voor moeten gaan. Deze wedstrijd helemaal afwerken, groter is mijn ambitie niet." De weg naar de Tour is overigens nog een paar weken lang. Na de Midi Libre wachten de Bicicleta Vasca (30 juni - 3 juli), de Ronde van Oostenrijk (11 juni - 17 juni) en de Ronde van Catalonië (21 juni - 28 juni) op zijn verschijning.

"Die 25 wedstrijddagen moeten volstaan voor de Tour. Vooral omdat ik overal met gemotiveerde tegenstanders te maken krijg. Want vergelijk mij niet met Laurent Jalabert. Die begon goed voorbereid aan het seizoen toen hij in februari uitgeteld werd. Laurent miste hooguit 20 fietsdagen, ik stond màànden aan de kant."

.

Nu in het nieuws