Tom Steels vervroegd thuis van Oostblokavontuur

NIEUWKERKEN-WAAS -

Maandag eindigde Tom Steels op een hoopgevende tweede plaats in de vierde etappe van de Vredeskoers. Maar de Waaslander stapte in de vijfde rit uit de wedstrijd en landde woensdag op Zaventem. «Er is geen enkele reden tot paniek», verzekerde de sprintbom. «Ik ging een paar dagen erg diep en ben even aan rust toe.»

BR>

Afgelopen vrijdag ging Steels in de Vredeskoers voor het eerst sinds Kuurne-Brussel-Kuurne opnieuw de rechtstreekse confrontatie met de concurrentie aan. Alle restanten van de klierkoorts die het seizoen 2000 en het voorjaar 2001 verbrodden, waren opgeruimd zodat een nieuwe start wenkte. De

halt

van dinsdag kwam dus onverwacht.

«Niet bepaald», sust Steels. «Ik was al een tijd opnieuw aan trainen toe, maar mis voorlopig het competitieritme. Dat betaalde ik dinsdag cash. Elke dag ging het zwaar op en af. Maandag vlogen ze er bovendien van bij de start in alsof de eindstreep 10 kilometer verder lag. Ik ging ontzettend diep om mijn tweede plaats te pakken. Dat leek mij en de ploegleiding voorlopig voldoende zodat ik in de dinsdagetappe de remmen dicht trok. Ik mag mezelf niet opblazen zo net na mijn rentree.»

Wat nu? Duitse bronnen melden dat de Waaslander aan de start komt van de Bayern Rundfahrt (23-27 mei), maar Steels zelf weet niet waar het bericht vandaan komt.

«Ik heb er voorlopig geen benul van hoe mijn verdere voorbereiding op de Tour eruit ziet tot de Ronde van Duitsland (29 mei-4 juni) eraan komt. Voor volgende week had ik de GP van Wallonië in mijn agenda staan, maar de ploeg besliste in Namen niet van de start te gaan. Deze week overleg ik met de bazen wat mij te doen staat.»

De opbouw voor de Tour komt door het vroegtijdig afstappen in de Vredeskoers niet in het gedrang. «Natuurlijk niet. Paniek hoeft niet. Het belangrijkste is dat het vertrouwen terug is en de conditie voorbeeldig. Er rest nog tijd genoeg om ze verder aan te scherpen. Maar eerst ben ik even aan rust toe. Twee dagen. Daarna pik ik de trainingsdraad weer op. Ik zit opnieuw aan het vertrouwde regime van vier tot vijf uur per dag. Nog even en al die pijnlijke maanden zijn vergeten.»

Nu in het nieuws