Belgische verzorger tot boete veroordeeld

GRENOBLE -

Twee wielerverzorgers, onze landgenoot Michel Decock en de Fransman Guy Bentabou, werden dinsdag door de correctionele rechtbank van Grenoble veroordeeld tot het betalen van een boete, omdat ze op een illegale wijze het beroep van apotheker uitvoerden tijdens de Wieler-zesdaagse van Grenoble in november 1997.

AFP

BR>

De openbare aanklager, Vincent Auger, eiste boetes van 8.000 tot 10.0000 FF (49.000 tot 61.500 frank) voor Decock, een professionele verzorger, en Bentabou, buschauffeur in Lyon, die allebei aan de renners geneesmiddelen gaven.

Een eerste beschulding van dopinghandel werd afgewezen, omdat er nooit een verdacht product is gevonden en de renners ook allen negatief testten.

Michel Decock (49), Belgisch staatsburger en sinds 1983 verzorger van beroep in de Vélo Club in Parijs, kreeg een boete van 10.000 FF (62.500 frank) opgelegd voor bezit en verhandelen van geneesmiddelen aan 7 wielrenners, waarbij zwart geld onder de tafel circuleerde.

"Ook al was ik in Grenoble alleen, ik heb steeds met een arts gewerkt. Ik zette nooit zelf spuiten, ik was daar niet om de renners te verzorgen, behalve dan misschien om hen te helpen slapen als ze daarom vroegen", verklaarde hij voor de rechter.

Guy Bentabou (52) werd veroordeeld tot 6.000 FF (36.900 frank) boete. De rechtbank verweet hem gelijkaardige feiten. Gepassioneerd door het wielrennen, hield hij ervan om de renners te vergezellen, maar hij had geen enkele professionele kwalificatie van wat dan ook in zijn bezit.