Bernt Evens: "Nu dringend punten pakken"

DEURNE -

"Een goede prestatie neerzetten", dat was voor Antwerp de belangrijkste doelstelling voor de wedstrijd van vorige vrijdag op Anderlecht. Het

eervolle

resultaat zorgde op de Bosuil dan ook voor opluchting. De door sommigen gevreesde pandoering kwam er niet, al was de Great Old na de uitsluiting van Stefan Leleu al vroeg kansloos.

Jan Van Craen

BR>

Na afloop werd druk gespeculeerd hoe de match zou verlopen zijn indien Antwerp halfweg de eerste helft niet tot tien man zou herleid zijn. Het is een wat onzinnige discussie, vindt ook Bernt Evens, want het klasseverschil met Anderlecht was nu eenmaal te groot.

"Dat is allemaal praat achteraf", zegt Evens. "Laten we eerlijk zijn, Anderlecht was veel beter. Als het een beetje tegenslaat, hadden we er ook vijf of zes kunnen binnenkrijgen. De individuele klasse bij de landskampioen is zo groot. Als je een Stoica bezig zag vorige vrijdag: pure klasse. Ik heb heel veel geleerd in die wedstrijd. Meer dan in vier of vijf andere competitiematchen samen. Het was een schitterende ervaring om in dat volgepakte stadion te spelen. De sfeer was ongelooflijk. Het begint al wanneer je het stadion binnenkomt en het veld betreedt. Dan flitst het door je heen: hier wil ik voetballen."

De penaltyfase die de uitsluiting van Leleu inluidde, beroerde ook zaterdag op de Open Tribunedag nog de gemoederen. Dat Leleu Koller even bij de arm hield, was duidelijk. Maar even duidelijk was dat de Gouden Schoen nadien vlotjes als een baksteen neerstortte. Slim gespeeld, zou je kunnen zeggen. "Een heel lichte strafschop", vond Evens een dag na de feiten en na het bekijken van de beelden. "En een rode kaart was wel een heel streng oordeel, vind ik."

De discussie over de rode kaart voor Leleu is onterecht. Toen ref De Bleeckere strafschop floot, had hij geen andere keuze dan rood te trekken. Het reglement en de richtlijnen laten een scheidsrechter geen millimeter ruimte om dat niet te doen. Discussies over de geest en de letter van het reglement, zijn hier onzinnig. In dit soort situaties bestaat er niet zoiets als

de geest van het reglement

, en dat is niet de schuld van de scheidsrechter.

Het is nu zaak voor Antwerp om de lijn van de degelijke prestatie in het Astridpark door te trekken na de 1 op 15 uit de laatste vijf matchen.

"We moeten heel dringend punten gaan pakken", beseft Evens. "Te beginnen volgende week tegen Lierse. Met dezelfde mentaliteit als tegen Anderlecht moet dat lukken. Dit Antwerp moet het voor een groot deel van de juiste instelling hebben. Dat is ook wat onze supporters willen zien. We zijn na de mindere wedstrijden van de laatste weken een revanche verschuldigd aan die trouwe supporters. Als je ziet met hoeveel volk ze op de Open Tribunedag waren, dan ben je als speler iets verschuldigd aan die mensen. De manier waarop we het bijvoorbeeld in Harelbeke hebben laten afweten, dat mag nooit meer gebeuren."