Minder nandrolon bij contra-expertise Davids

NEW YORK -

Ook de contra-expertise van de van doping verdachte Nederlandse voetbalinternational Edgar Davids heeft een verhoogde nandrolonconcentratie aangetoond, maar die is veel lager dan eerder werd aangenomen. Woensdag zal de Italiaanse voetbalbond de officiële uitslag bekendmaken.

ANP/DPA

BR>

Volgens Davids' advocaat zou ook de nandrolonwaarde in de eerste test veel lager liggen dan de aanvankelijk gemelde 8: "Ik heb begrepen dat het toen om 2,6 nanogram per milliliter ging, bij de contra-expertise was dat 2,7." Bij nandrolon, een lichaamseigen stof, ligt de dopingnorm in Italië op 2 nanogram per milliliter.

De advocaat, woonachtig in New York, werkt met een team van negen personen (van wie zes advocaten) aan de zaak. Onder hen bevindt zich ook onze landgenoot Luc Misson, die in 1995 Jean-Marc Bosman bijstond in het beruchte Bosman-arrest.

De veel lagere concentratie in de urine van Davids kan verstrekkende gevolgen hebben. Vroeger is de Zwitserse triatleet Olivier Bernard al eens vrijgesproken, nadat hij de nandrolongrens slechts licht was gepasseerd. Aanvankelijk schorste de internationale triatlonbond hem in november 1998 voor een jaar, maar in februari 1999 sprak het sporttribunaal in Lausanne hem vrij. De schorsing werd opgeheven, omdat specialisten vonden dat het gehalte nandrolon in zijn urine niet onnatuurlijk hoog was.

De Italiaanse voetbalbond zal de uitslag hoogstwaarschijnlijk woensdag officieel naar buiten brengen. Davids moet bang afwachten of de bond direct actie onderneemt. Onze landgenoot Jean-François Gillet van Bari en de Portugees Fernando Couto van Lazio Roma werden in april na bekendmaking van een positieve contra-expertise met onmiddellijke ingang voorlopig geschorst. Tegen Couto is inmiddels een schorsing van zestien maanden geëist.

Behalve bij Davids werd onlangs ook bij Oranje-aanvoerder Frank de Boer een verhoogde concentratie nandrolon aangetroffen. Bij de verdediger van Barcelona ging het om 8,6 nanogram per milliliter. De Boer wacht nog de contra-expertise.