Machlas (Ajax) verdacht van belastingontduiking

ARNHEM -

De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD vermoedt dat Ajax-spits Nikos Machlas belastingen heeft ontdoken. Hij zou bij zijn vorige werkgever Vitesse een dubbel contract gehad hebben. Het is nog onduidelijk wie daar bij Vitesse van op de hoogte was. Die vraag is belangrijk omdat over de extra inkomsten op basis van het tweede contract geen belastingen en sociale premies zouden zijn afgedragen.

GPD

BR>

Bestuursleden van Vitesse zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de contracten tussen werkgever en werknemer. Hangende het onderzoek wil echter niemand commentaar geven op de kwestie. Wel heeft Vitesse een potje van ruim 50 miljoen bf gereserveerd om mogelijke belastingtegenvallers op te vangen.

Nikos Machlas werd in 1998 bij Vitesse Europees topscorer van het jaar. Hij kreeg daarop een salarisverhoging aangeboden van toenmalig voorzitter Karel Aalbers. Machlas verlengde zijn contract met een jaar.

Om de extra salariskosten te financieren werd besloten de portretrechten van Machlas onder te brengen bij het Barneveldse bedrijf Mid Ocean. Dat bedrijf zou weer geld hebben overgemaakt aan Diego Trading ltd., een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden die Machlas toebehoort. Eerder al liet advocaat mr. Ludo Hameleers van Aalbers weten dat het hier een 'lastige belastingzaak' betrof waarover 'hoogleraren in het belastingrecht' zich maar moesten buigen. Volgens Hameleers treft zijn cliënt Aalbers in elk geval geen schuld. Aalbers wordt verdacht van fraude, belasting-ontduiking en oplichting. Het openbaar ministerie wacht nog steeds op de uitkomst van het FIOD-onderzoek.

Ook de transfer van Pierre van Hooijdonk, die van Nottingham Forest naar Vitesse kwam, is verdacht. De spits zou in Engeland tekengeld hebben ontvangen, waarvoor in Nederland geen belastingen zijn betaald.

Vragen zijn er ook bij een betaling van spelersmakelaar Fioranelli. De huismakelaar van Aalbers stortte vlak na de transfer van Makaay en Vierklau naar Tenerife, 21 miljoen bf op een rekening van AEC. Dat is het oude bedrijf van Karel Aalbers. Die stelt echter dat hij zijn bedrijf toen al had verkocht aan Harold Klap.

Klap heeft tegen de FIOD verklaard dat hij destijds geen eigenaar van AEC was. Hij bekende ook 8 miljoen bf van het Fioranelli-geld naar Aalbers te hebben gestort. Volgens Aalbers betreft dat een 'deelbetaling' voor de overname van het bedrijf. Klap is ondergedoken in Thailand.

Nu in het nieuws