WK ijshockey: Tsjechië wereldkampioen

Print
HANNOVER - De Tsjechische ijshockeyers hebben in Hannover hun derde opeenvolgende wereldtitel veroverd. Tsjechië was in de finale van het WK voor A-landen te sterk voor Finland: 3-2. David Moravec maakte in de verlenging de golden goal voor de olympisch kampioen.
BR>
De dominantie van Tsjechië is niet uniek. De Sovjet-Unie werd tussen 1978 en 1983 vijfmaal achter elkaar wereldkampioen. Hoewel de Tsjechen als favoriet aan de finale begonnen, zag het er na twee periodes somber voor ze uit. Finland, voor het laatst kampioen in 1995, nam een voorsprong van 2-0. Juha Lind van de Montreal Canadiens maakte de openingstreffer, Juha Ylonen van de Phoenix Coyotes vergrootte de marge.

Voor 10.513 toeschouwers in de uitverkochte Preussag-Arena hervond Tsjechië zich net op tijd. Martin Prochazka en Jiri Dopita dwongen met doelpunten een verlenging af. In de 70ste minuut besliste Moravec de wedstrijd. Hij werd ook tot meest waardevolle speler van het toernooi gekozen.

De Zweedse ploeg pakte brons. De Scandinaviërs versloegen de Verenigde Staten met 3-2. De periodestanden waren 1-0, 1-1, 1-1. De Zweden lieten hun ster Mats Sundin per privéjet vanuit Canada invliegen. Sundin moest ook met de Toronto Maple Leafs spelen in de profcompetitie NHL. Onder de toeschouwers bevond zich onder anderen IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch.

.

Nu in het nieuws