Vredeskoers: Poitschke nieuwe leider

PILSEN -

De langste rit van de 54ste Vredeskoers zorgde voor een kleine omwenteling. Uwe Peschel, leider sinds de eerste dag, zag zich na de zesde etappe verplicht het geel af te staan aan zijn landgenoot Enrico Poitschke. De Duitser, die maandag Tom Steels van ritwinst hield, eindigde woensdag als vierde van een kopgroep van vijf die het peloton bijna vijf minuten achter zich hield. Steven Kleynen handhaafde zich in de toptien, Christophe Detilloux gaf op met een spierscheur.

DPA/Luc Lamon

BR>

De 234 km lange etappe begon met een spervuur van aanvallen, maar het bleef tot kilometer 160 wachten op de goede vlucht. Een vijftal, onder wie Poitschke, liep tot tien minuten uit en hield daar op de streep de helft van over. Te veel om Peschel in het geel te houden.

De Belgen reden anoniem naar Pilzen en eindigden in het pak. «De ploeg koerste vandaag volledig in functie van Erwin Thijs, die een leuke plaats te verdedigen heeft», zocht ploegleider Charles Palmans naar een verklaring. «Als Erwin de koninginnenrit van donderdag overleeft, ziet het er goed uit. Vrijdag kan Marc Streel, na zijn ritwinst van dinsdag, in de tijdrit nog eens uithalen. We moeten wel verder zonder Christophe Detilloux, die uitviel met een spierscheur.»

Uitslag 6e rit:

1. Christian Lademann (Dui/Agro Adler) de 234,5 km in 5u34'06"

2. Paul van Schalen (Ned)

3. Michael Barry (Can)

4. Enrico Poitschke (Dui)

5. Marcin Sapa (Pol) allen z.t.

6. Tilo Schüler (Dui) op 4'48"

7. Kurt-Asle Arvesen (Noo)

8. Petr Herman (Tsj)

9. Sven Teutenberg (Dui)

10. Andreas Beikirch (Dui)

Stand:

1. Enrico Poitschke (Dui/Wiesenhof) 26u49'57"

2. Michael Barry (Can) op 0'10"

3. Marcin Sapa (Ned) 0'13"

4. Uwe Peschel (Dui) op 4'00"

5. Petr Sestak (Tsj) 4'05"

6. Jakob Piil (Den) 4'48"

7. Glenn Magnusson (Zwe) 4'52"

8. Zbigniew Piatek (Pol) 4'53"

9. Pedro Munoz (Spa) 4'54"

10. Steven Kleynen (BEL) 4'59"