In afwachting uitwijzing wordt volledig gezin opnieuw opgepakt

Print
Bij de verwijdering van een gezin wordt voortaan opnieuw het volledige gezin aangehouden, en niet langer enkel het gezinshoofd. Dat antwoordde minister van binnenlandse zaken Antoine Duquesne donderdag op een mondelinge vraag van Meryem Kaçar (Agalev).
De Agalev-senator vond het onaanvaardbaar dat de minderjarige kinderen vastgehouden worden in gesloten centra om samen met hun gezin gerepatrieerd te worden. Ze vroeg de minister een kopie van de instructies aan het personeel van de onthaalcentra.
De aanhouding van het volledige gezin kwam er nadat in enkele gevallen enkel het gezinshoofd werd gerepatrieerd en niet de rest van de gezin. De redenering dat het hele gezin zou volgen indien het gezinshoofd zou worden uitgewezen, bleek dus niet altijd te kloppen.
Minister Duquesne sloot niet uit dat er nu nog enkele gezinshoofden alleen vastzitten, maar dat betekent dat de verwijderingsprocedure was opgestart voor de instructie gegeven werd.
Hij herinnerde er tevens aan dat de asielaanvragen die dit jaar ingediend werden in één of twee maanden behandeld worden. Dat heeft tot gevolg van de uitgeprocedeerden niet de tijd hebben gehad zich te integreren en dus gemakkelijker vrijwillig terugkeren naar hun land van oorsprong.
Nu in het nieuws