Staatsveiligheid mag Vlaams Blok volgen

Print
"Ik zal de staatsveiligheid geen strobreed in de weg leggen als zij leden van het Vlaams Blok wil volgen". Dat zegde minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) donderdag in de Kamer.
Gerolf Annemans (Vl. Blok) had aan de minister gevraagd of het Blok weer op de lijst staat van de gevaarlijke organisaties. Verwilghen zei dat hij geen opdracht hoeft te geven aan de Staatsveiligheid. Hij verwees naar de wet die de taken van de Staatsveiligheid regelt. Die kwam er nadat door een vonnis van 5 december 1997 de Staatsveiligheid (SV) het verbod kreeg om het Blok te volgen.

Sinds de wet op de SV van 30 november 1998 kan ze inlichtingen inzamelen over ieder extremisme. Daar vallen uitdrukkelijk "nationalistische opvattingen of bedoelingen" onder, op voorwaarde dat ze "theoretisch of in de praktijk in strijd zijn met de beginselen van de democratie, met de democratische instellingen of andere gronden van de rechtsstaat of met de mensenrechten". Ook "om de grondwettelijke orde te vrijwaren" mag de SV inlichtingen inzamelen. De SV kan dus nu al perfect het Blok volgen, louter en alleen omdat dat de partij de Vlaamse onafhankelijkheid bepleit. De wet op de SV is héél ruim. De SV werkt onder gezag van de Minister van Justitie. Ze mag géén telefoons aftappen of brieven openen. Verwilghen zei gisteren nog dat hij het gerechtelijk onderzoek naar het Sint-Maartensfonds afwacht. Eventueel zal hij gebruik maken van zijn recht om vervolging te bevelen. Als het Sint-Maartensfonds vervolgd wordt op basis van de racismewet, dan kunnen Johan Sauwens en Francis Van den Eynde net als alle leden van het Fonds 1 jaar cel krijgen. Wie langer dan vijf jaar geleden zijn lidmaatschap opzegde, is onstrafbaar.
De kopstukken van het Vlaams Blok werden ondertussen ondervraagd door het Antwerpse gerecht over de bijeenkomst en de daar gemaakte video van het Sint-Maartensfonds.
Nu in het nieuws