Noord-Europeanen stammen af van handvol voorouders

De Noord-Europeanen stammen mogelijk af van slechts vijftig individuen, die het laatste IJstijdperk overleefden. Uitkomsten van nieuw DNA-onderzoek wijzen erop dat onze voorouders slechts een paar honderd jagers-verzamelaars uit het Stenen Tijdperk waren. Dat meldde de BBC donderdag op grond van het vakblad Nature.

Het aantal kan niet excact worden bepaald, maar volgens onderzoekers ligt het tussen de vijftig en duizend individuen. Die leverden de hele genenpool van de hedendaagse Noord-Europeaan. De nieuwe genetische gegevens stemmen ook verrassend overeen met archeologisch bewijsmateriaal.

Volgens een team van Britse en Amerikaanse onderzoekers splitsten de Noord-Europeanen zich 27.000 tot 53.000 jaar geleden af van hun Afrikaanse voorouders. Rond 20.000 jaar geleden werd de Europese bevolking gedwongen zich terug te trekken naar plekken waar zich geen gletsjers en landijs bevonden.

Volgens die theorie bouwde vervolgens vanuit een zeer kleine groep in enclaves ten zuiden van de Balkan en in Spanje de huidige Noord-Europese bevolking zich op. Dat ging via slechts tien mannelijke genenlijnen en zeven vrouwelijke.

Nu in het nieuws