Ster in wording blaast bel van materie

Print
Wetenschappers hebben een ster in wording ontdekt, die een bel van materie blaast. Dat hebben zij donderdag gemeld in het Britse vakblad Nature en het Spaanse blad El País.
De bel breidt zich uit met een snelheid van 32.000 kilometer per uur. Zij ziet eruit als een blaas van lichtblauw water. Zo'n fase in de geboorte van een ster is nooit eerder waargenomen. De observatie is ook alleen maar mogelijk geweest door het gebruik van de uiterst scherpe Amerikaanse Very Long Baseline Array (VLBA), zei een van de onderzoekers.
De VLBA is een keten van tien samenwerkende radiotelescopen, die zijn gestationeerd vanaf de Amerikaanse Maagdeneilanden via Hawaii tot in de continentale Verenigde Staten. Het systeem ziet volgens Torelles tweehonderd keer sterker dan de ruimtetelescoop Hubble. De bel heeft zich volgens de waarnemingen nog maar 33 jaar geleden gevormd en kan nu elke dag uit elkaar spatten.
Een ster vormt zich, doordat materie - heet stof en gas - zich in een spiraal in een centraal punt verdicht en uiteindelijk samenklontert. Een stabiele klomp kan zich vervolgens alleen maar vormen als de ster in wording energie uitstoot. Dat gebeurt normaal door het uitstoten van materie aan de polen, maar de ster Cephus A HW2, die op 31 miljard miljard kilometer, 31.000.000.000.000.000.000 kilometer ofwel 31 tot de achttiende kilometer van de Aarde staat, doet dat in de vorm van een bel.
Nu in het nieuws