Medisch Tropisch Fonds bestaat veertig jaar

Print
Het Medisch Tropisch Fonds heeft woensdagavond met een gala in Brussel zijn veertigjarig bestaan gevierd. Het fonds werd vlak na de onafhankelijkheid van Congo opgericht door dokter Stéphane d'Arenberg en het ministerie van Afrikaanse Zaken. Bedoeling was "een bijdrage te leveren aan de Belgische medische activiteiten in Centraal-Afrika".
Al die jaren hield het zich bezig met de behandeling van tropische ziekten. De organisatie heeft nu dus ook de strijd aangebonden tegen Aids, dat nog altijd een verwoestende werking heeft in Afrika. Oorspronkelijk was het Tropisch Fonds gespecialiseerd in de slaapziekte.

De aanpak van de organistie om Aids op het Afrikaanse continent te bestrijden, bestaat erin seropositieve zwangere vrouwen medicijnen ter beschikking te stellen, die hun kansen verhogen om een gezond kind ter wereld brengen. Anderzijds zorgt het Tropisch Fonds er ook voor dat door een goede hygiëne de medische instrumenten voor transfusies en injecties het virus niet verder via het bloed kunnen verspreiden.
Het Medisch Tropisch Fonds geniet nu de steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese instellingen. Het voorziet voor de toekomst een versterking van de sanitaire structuren in negen zones in de Democratische Republiek Congo en verleent steun aan onderswijsprogramma's in volksgezondheid aan de Universiteit van Kinshasa.
Nu in het nieuws