Alcoholconsumptie daalt maar risico op verslaving stijgt

Print
De jongste jaren is er een lichte daling van de globale alcoholconsumptie maar daartegenover staat dat jongeren reeds op 11-12 jaar beginnen met alcoholpops - fruitsapjes met likeur. De grootste stijging van het gebruik doet zich voor in de leeftijdsgroep tussen de 13 en 14 jaar.
Dat zegt dokter Stan Ansoms, voorzitter van de Vereniging Alcohol- en andere Drugsproblemen (VAD), op basis van onderzoek in secundaire scholen. "Het is een verontrustende trend, want wie op jonge leeftijd met alcohol begint, maakt tien keer meer kans op verslaving dan op 18 jaar", aldus de dokter. "Dramatisch" noemt hij de resultaten van een recent onderzoek aan de KU Leuven, waaruit blijkt dat 10,5% van de eerstejaarsstudenten, één op de vijf jongens, overmatig drinkt en reeds 3,6% werkelijk verslaafd is.

Het aantal alcoholisten in België wordt geraamd op 300.000 tot 500.000. Er is een opvallende piek op de leeftijd van 41-42 jaar; zij veroorzaken relatief ook het grootste aantal verkeersongevallen onder invloed. Ook het aantal mensen dat zich aanbiedt voor hulpverlening, is het grootst bij jonge veertigers, "wellicht omdat ze beseffen dat het nu of nooit is", aldus dokter Ansoms. Want de gevolgen van verslaving zijn vanzelfsprekend desastreus voor de levenskwaliteit.

Het goede nieuws is dat er voor de behandeling veel meer, en minder 'agressieve', hulpmiddelen zijn dan vroeger. "Belangrijk is een meer positieve benadering: niet vechten tegen de verslaving maar voor een beter leven."

Ontwenning kan met behulp van medicijnen die alcohol vervangen, waardoor de fysieke afhankelijkheid stap voor stap wordt afgebouwd. Er is nu ook nieuwe medicatie beschikbaar - en terugbetaalbaar - die rechtstreeks inwerkt op de neurologische processen die de afhankelijkheid veroorzaken. Uit studies blijkt dat deze medicatie het risico om te hervallen met meer dan de helft doet afnemen.
Nu in het nieuws