Hormonenbehandeling vermindert risico op borstkanker

Print
Een therapie waarbij hormonen worden vervangen lijkt bij vrouwen met borstkanker het risico op een terugkeer van de ziekte te verminderen, zo hebben wetenschappers in het jongste nummer van de Journal of the National Cancer Institute gemeld.
De therapie bestaat erin dat vrouwelijke hormonen - zoals estrogeen - die na de menopauze verdwijnen, worden vervangen. Maar artsen vreesden tot nog toe dat estrogeen borstkanker kan doen terugkeren, zodat de behandelingswijze niet op vrouwen met die ziekte werd toegepast.
Vorsers van de Universiteit van Washington ontdekten nu dat vrouwen die de therapie hadden ondergaan slechts half het risico van een recurrentie van kanker hadden dan degene zonder de behandeling, alsmede een derde minder risico op overlijden aan borstkanker en de helft minder risico op andere oorzaken van overlijden.
De studie behelsde 174 vrouwen die de therapie hadden gekregen en vier keer zoveel die ze niet hadden ondergaan. Allen bleken tussen 1977 en 1994 kanker te hebben. Hormonenvervanging wordt aangewend bij vrouwen om sommige symptomen van de menopauze aan te pakken.
De vorsers blijven echter voorzichtig. Zij dringen aan op nog meer onderzoek om definitief te zeggen dat de therapie wel degelijk loont.

.

Nu in het nieuws