Meeste commerciële internetsites voldoen niet aan wetgeving

Print
Een meerderheid Belgische commerciële internetsites of sites die zich richten tot Belgische verbruikers voldoen niet aan de bepalingen van de wet op de handelspraktijken en de bescherming en voorlichting van de consument. Dat is een van de eerste bevindingen van de ploeg "Internetbewaking". Deze dienst van de Economische Inspectie is sinds 14 maart operationeel en is belast met de bewaking van de sites om het vertrouwen te scheppen, noodzakelijk voor de ontwikkeling van de elektronische handel.
Op een totaal van 1.083 sites die de "netwatchers" van het ministerie reeds bezochten, zijn 403 dossiers aangemaakt wegens tekortkomingen. Meestal ontbrak de vermelding dat de consument het recht heeft af te zien van de aankoop. Anderzijds vermeldde slechts 12 procent van de sites dat toestemming van de ouders of een minimumleeftijd vereist is.
Nauwelijks iets meer dan de helft van de bezochte sites (56,5 pct) vermelden de mogelijkheid van terugname, omruiling of terugbetaling. Bijna een derde van de sites (26,1 pc) geven geen totale of volledige berekening van de kosten voor de transactie. 13 procent van de sites vermelden gebrekkige adresgegevens om in contact te treden.

.

Nu in het nieuws