Topprijzen voor werk van Andy Warhol

Print
Warhol's zeefdruk van Marilyn Op de veiling van naoorlogse kunst in het New Yorkse veilinghuis Christie's woensdagavond, was Andy Warhol de ster van de avond. Eén van zijn werken, "Large Flowers" ging van de hand voor 8,5 miljoen dollar (387,6 miljoen frank). Dat meldt The New York Times. De twee op zijde geschilderde bloemen dateren van 1964. Er bestaan slechts vier exemplaren van. Het te koop aangeboden werk was het enige in privé-bezit. Daarom werd er ook naarstig voor gestreden door zes kandidaten. De uiteindelijke prijs bedroeg zowat het dubbele van de oorspronkelijke raming. Het gaat om het tweede hoogste bedrag ooit gegeven voor een werk van de in 1987 overleden Warhol.
BR> Een anonieme Europese verzamelaar was bereid meer dan 3,7 miljoen dollar (168,7 miljoen frank) neer te tellen voor één van Warhols portretten van Marilyn Monroe "Orange Marilyn" (1962). Het was geschat op 2 tot 3 miljoen dollar (91 tot 136 miljoen frank). Het beroemde Campbell soepblik van Warhol tenslotte, vond een nieuwe eigenaar voor 1,7 miljoen dollar (77,5 miljoen frank).
Van de 59 doeken uit de naoorlogse periode (1945 tot 1970), werden er maar tien niet verkocht. De verkoop bracht in totaal 41,2 miljoen dollar (1,8 miljard frank) op, wat boven de verwachtingen lag.
Nu in het nieuws