Frans communistisch dagblad laat kapitalisten binnen

Print
In een aandrang van revolutie -maar verschillend van wat de linkse stichters destijds voor ogen hadden- heeft de noodlijdende communistische krant L'Humanité 20 procent van haar aandelen verkocht aan twee Franse bastionnen van het grote geld. Om te voorkomen dat het 80 jaar oude dagblad verdwijnt, moest het medium tot die démarche overgaan.
De krant staat voor meer dan 300 miljoen frank (7,4 miljoen euro) in het rood en verliest elke maand meer en meer geld. "Het is een kwestie van leven of dood," zegt directeur Patrick Le Hyaric.

Het reddingsplan valt niet in goede aarde bij de trouwe lezers, die vrezen dat de nieuwe aandeelhouders gaan tussenkomen in de redactionele lijn. Le Hyaric ontkent dat aan de redactionele lijn zal worden gesleuteld. De omvorming van de financiële structuur brengt 20 procent van de aandelen naar de lezersvereniging van de krant en 10 procent in handen van de personeelsstaf.

Op haar hoogtepunt, net na WO II, verkocht L'Humanité dagelijks 400.000 exemplaren. Nu wordt nog een tiende daarvan in circulatie gebracht. Die val weerspiegelt de geleidelijke neergang van de Franse communistische partij.
Nu in het nieuws