Emile Bernheim-prijs 2001 voor Christine D'haen

Print
De Vlaamse schrijfster Christine D'haen is laureaat van de literaire prijs Emile Berheim 2001. Deze prijs met een waarde van 400.000 frank werd ingesteld in 1959 door zakenman en mecenas Emile Bernheim en wordt om de twee jaar beurtelings toegekend aan een Franstalige en een Nederlandstalige Belgische schrijver.
Christine D'haen is de elfde Vlaamse auteur die deze prijs ontvangt. Eerder werd hij toegekend aan onder andere Maurice Gilliams, Karel Jonckheere, Paul De Wispelaere en Hubert van Herreweghen. De laureate van de editie 2001 werd in 1923 geboren in Sint-Amandsberg bij Gent en heeft in haar meer dan vijftigjarig schrijverschap een indrukwekkend oeuvre gecreëerd. In 1992 ontving zij hiervoor uit de handen van de Nederlandse koningin de Grote Prijs der Nederlandse Letteren.

De poezie van Christine D'Haen oeuvre wordt gekenmerkt door een verstrengeling van mythologie en alledaagsheid, verinnerlijking en reflectie op de tijd. Bovendien getuigt haar werk van een hoge eruditie en vormt het de neerslag van haar voorliefde voor de klassieke cultuur, de bijbel en de renaissance. Modieuze literaire stromingen zijn aan haar niet besteed.

De officiele uitreiking gebeurt op 7 juni in de stichting Bernheim, Albertinaplein 2 te 1000 Brussel.
Nu in het nieuws