Piloten Lufthansa staken opnieuw

Print
Stakende Lufthansa-piloten zijn donderdag uitgejouwd door grondpersoneel, dat vreest voor banenverlies door de tweede 24-uursstaking die de vliegers hielden nadat loononderhandelingen zonder resultaat waren afgebroken.
Tegen de middag waren 625 van de reguliere 1.100 dagelijkse vluchten afgelast en op het vliegveld van Frankfurt stonden de wachtende passagiers schouder aan schouder. De vakbond Cockpit, waarbij 80 procent van de Lufthansa-piloten is aangesloten, sprak van een groot succes en zei dat net als bij twee eerdere werkonderbrekingen de meerderheid van de piloten aan de actie had deelgenomen.
De bond deed woensdag een belangrijke concessie door de eis van 30-35 procent loonsverhoging af te zwakken tot 24 procent bij een CAO met een looptijd van een jaar. Lufthansa wil echter niet verder gaan dan 13,6 procent over een looptijd van vier jaar. Cockpit vindt dat onacceptabel omdat dat neer zou komen op slechts 3 procent per jaar. Directie en vakbond kwamen donderdag overeen op een later tijdstip verder te spreken, maar bijzonderheden werden daar niet over gemeld. "Deze overdreven looneisen brengen onze banen in gevaar", zei Josef Weilbecher van de ondernemingsraad van technisch- en grondpersoneel bij Lufthansa over de stakende piloten. Hij wees erop dat zijn bond vorige maand akkoord ging met een loonstijging van 3,5 procent.
Nu in het nieuws