WTO wil armste landen bij nieuwe ronde handelsoverleg

Print
Directeur-generaal Mike Moore van de wereldhandelsorganisatie WTO heeft er vandaag op de armoedeconferentie van de Verenigde Naties in Brussel op aangedrongen dat de 49 armste landen meedoen aan een volgende ronde in het wereldhandelsoverleg.
Veel arme landen zijn bang dat een nieuwe ronde hun met nieuwe verplichtingen zal opzadelen en weinig voordelen mee zal brengen om zich aan de armoede te ontworstelen. "De handelsvoorwaarden van de ontwikkelde landen zijn zoals ze nu zijn niet aanvaardbaar", zei Mohamed Ould Nany, minister van economische zaken en ontwikkeling van Mauritanië.
De Tanzaniaanse minister van handel Iddi Simba noemde de druk die door de Europese Unie, de Verenigde Staten, Canada en Japan wordt uitgeoefend om met een nieuwe overlegronde in te stemmen "verontrustend en in sommige opzichten bedreigend".

De 49 armste landen willen meer tijd om te beoordelen of ze klaar zijn voor de onderhandelingen, die naar verwachting vooral zullen gaan over de sectoren landbouw en textiel. Daarbij zijn ze ook ongerust over het aandringen van sommige westerse regeringen dat er ook gepraat wordt over bescherming van het milieu en arbeidsrecht; zij zien daarin een verkapte vorm van protectionisme.
Nu in het nieuws