Nissan maakt nettowinst van 120 miljard

Print
Het Japanse autoconcern Nissan lijkt uit de problemen te zijn na een herstructurering door het Franse Renault, dat het bij Nissan voor het zeggen heeft. De nettowinst over het eind maart afgesloten boekjaar bedroeg 331,1 miljard yen (120 miljard frank).
Het voorgaande boekjaar leverde een verlies op van omgerekend 275 miljard frank. De omzet nam in 2000-2001 met 1,9 procent toe tot 6,09 biljoen yen (2.214 miljard frank of 54,8 miljard euro).
Vorig jaar liet Nissan bij de presentatie van de cijfers weten een nulresultaat te verwachten. De uiteindelijke cijfers blijken veel beter te zijn.
In 1999 begon een ingrijpende reorganisatie, waarbij vijf fabrieken dicht moesten en 21.000 banen moesten verdwijnen. De sanering, die onder leiding staat van de Fransman Charles Ghosn, heeft duidelijk vruchten afgeworpen. Ghosn werd in Japan neergezet door Renault, dat een controlerend belang van bijna 37 procent in Nissan heeft. Hij sneed in de tewerkstelling en stootte randactiviteiten af.
Ghosn zei donderdag dat de schulden bij Nissan zijn verminderd tot het laagste niveau in vijftien jaar. Het is de bedoeling dat het Japanse autoconcern in 2006 helemaal vrij van schulden is. "We zijn weg uit de spoedgevallen," zegt Ghosn, die met de bijnaam 'Cost Killer' door het leven gaat.
Nu in het nieuws