Palestijnen vinden geen gehoor

Print
De VN De Veiligheidsraad heeft donderdag een Palestijns verzoek om een formele zitting over de situatie in het Midden-Oosten afgewezen omdat het nu niet de geschikte tijd zou zijn om een dergelijke bijeenkomst te houden. Bovendien maakten de Verenigde Staten duidelijk dat zij iedere uitspraak over het Israëlisch-Palestijnse conflict met een veto zouden blokkeren.
De Palestijnse gezant bij de Verenigde Naties Nasser Al-Kidwa zei deze week dat hij opnieuw wilde proberen een resolutie aanvaard te krijgen om de Palestijnen te beschermen tegen het geweld van de Israëlische strijdkrachten. Twee eerdere pogingen mislukten, de laatste keer doordat de Verenigde Staten hun veto uitspraken. Israël blijft zich tegen een internationale beschermingsmacht voor de Palestijnen verzetten.
Israëlische militaire eenheden zijn donderdagochtend opnieuw de Gazastrook ingegaan. Onder dekking van tanks verwoestten bulldozers van het Israëlische leger enkele groentekassen in het vluchtelingenkamp Rafah. Elders in de Gazastrook raakten vier Palestijnen gewond toen Israëlische militairen het vuur openden op een huis in Khan Yunis van waaruit zij zouden zijn beschoten.
Israëlische militairen zijn deze maand al meer dan twaalf keer Palestijnse gebieden binnengegaan en Israël trekt zich niets aan van de scherpe internationale kritiek op zijn optreden. Het leger heeft zijn militairen nu ook gemachtigd om in Palestijnse gebieden posities te kiezen "zolang als nodig is". Israël spreekt van een "defensieve stap" ter bescherming van de 6.500 joodse kolonisten in enclaves in Gaza, waar een miljoen Palestijnen wonen.
Nu in het nieuws