Mogelijk nog 130 Joegoslaven voor tribunaal

Print
Carla Delponte (Jogoslaviëtribunaal) Het Joegoslaviëtribunaal zal de komende drie jaar mogelijk nog eens zo'n 130 hoge militairen uit het voormalige Joegoslavië aanklagen wegens oorlogsmisdaden. Dat heeft de hoofdaanklaagster van het tribunaal, Carla del Ponte, donderdag gezegd in Genève.
Del Ponte zei ook dat ze probeert te bewerkstelligen dat er een opsporingsteam komt, dat ondergedoken verdachten van het tribunaal moet gaan opsporen, met name in het Servische deel van Bosnië. Ze zei teleurgesteld te zijn over de mate van medewerking die het tribunaal krijgt van de NAVO en van de internationale vredesmacht SFOR. Ze doelde hiermee vooral op het uitblijven van de arrestatie van Radovan Karadzic en Ratko Mladic, respectievelijk de voormalige politieke leider en de voormalige legerleider van de Bosnische Serviërs.
"De NAVO is de belangrijkste militaire instantie in de wereld en ik kan daarom moeilijk geloven dat ze niet in staat zijn voortvluchtigen te arresteren", aldus Del Ponte. Van de 38 verdachten van het tribunaal die voortvluchtig zijn bevinden zich er volgens het tribunaal twaalf in Servië en Srpska, het Servische deel van Bosnië.
Del Ponte is in Genève voor overleg met VN-vluchtelingencommissaris Ruud Lubbers en het hoofd van het Internationale Rode Kruis, Jakob Kellenberger.
Nu in het nieuws