Tsjetsjeense rebellen moeten terecht staan

Print
De chef van de Russische geheime dienst FSB heeft donderdag gezegd dat Tsjetsjeense rebellenleiders niet langer geliquideerd zullen worden, maar voortaan terecht zullen moeten staan. De FSB is officieel belast met de strijd tegen de opstandelingen.
Eind 1999, toen president Vladimir Poetin nog premier was, verklaarde hij dat de Russische eenheden de rebellen onbarmhartig zouden bestrijden. De strijders zullen "uitgeroeid worden" en wij zullen ze "tot op de wc achtervolgen", zei Poetin toen. Maar in een interview dat in vijf kranten werd gepubliceerd zei FSB-chef Nikolaj Patroesjev dat rebellenleiders kunnen rekenen op een proces. "Ten eerste moeten wij ons aan de wet houden", zei Patroesjev. "De taken zijn het arresteren en voor het gerecht brengen van mensen die misdaden hebben begaan."
Hij herhaalde eerdere uitspraken dat de verblijfplaatsen van de meeste rebellenleiders bekend zijn, maar dat niet wordt ingegrepen omdat dergelijke acties teveel levens zouden kosten. "Dat is een te hoge prijs."
De Kremlin-woordvoerder inzake Tsjetsjenië, Sergej Jastrzjembski, meldde woensdag dat bij de strijd tot nu toe 3.096 militairen zijn gesneuveld en 9.187 gewond geraakt. Volgens familieleden van soldaten en mensenrechtengroepen ligt het werkelijke dodental veel hoger.
Nu in het nieuws