Japanners consumeerden tonnen walvisvlees in 2000

Print
Japanners hebben vorig jaar ongeveer 2500 ton walvisvlees geconsumeerd. Dat blijkt uit cijfers van het Japanse Walvis Agentschap die donderdag zijn bekendgemaakt. De cijfers beslaan de periode december 1999 tot en met november 2000. Het meest geconsumeerde walvisvlees was het vlees van de dwergvinvis en van de zwarte dolfijn. Die soorten worden voor 'wetenschappelijke' doeleinden nog steeds gejaagd door de Japanners.
Maar ook het vlees van de gewone vinvis stond in 2000 op het menu. Onder het verbod op de commerciële walvisvaart mag de vinvis sinds 1988 niet meer gejaagd worden. Het vlees van de vinvis werd in de jaren tachtig massaal ingevroren. De ingevroren voorraad nam in de onderzochte periode met 7,5 ton af.

De dwergvinvisconsumptie was in dezelfde periode ongeveer 2010 ton en die vanhet vlees van zwarte dolfijnen ongeveer 492 ton. Japan jaagt ondanks internationale protesten nog steeds op walvissen. Dat gebeurt onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Milieubeschermers beweren dat dit slechts een voorwendsel is om aan het bij Japanners geliefde vlees te komen.
Nu in het nieuws