Verdedigers van Jaruzelski stappen op

Print
De advocaten van de vroegere Poolse communistische leider generaal Wojciech Jaruzelski hebben donderdag onverwachts het bijltje erbij neergegooid. Zij deden dat nadat de provinciale rechtbank van Warschau hun verzoek had afgewezen om de aanklacht wegens vormfouten ongeldig te verklaren. Rechtbankpresident Piotr Wachowicz erkende dat de aanklacht beter had gekund, maar zei dat het proces tegen Jaruzelski kon doorgaan.
Jaruzelski staat terecht wegens het bevel aan het leger om in 1970 stakende arbeiders neer te schieten. Bij de protesten in de steden Gdynia, Gdansk, Szczecin en Elblag kwamen 44 arbeiders om het leven. Jaruzelski was toentertijd minister van defensie.

De advocaten verklaarden de verdediging neer te leggen omdat zij zich beledigd voelden door uitlatingen van de officier van justitie op de openingsdag van het proces, afgelopen dinsdag. Het is nog onduidelijk hoeveel vertraging het al jaren uitgestelde proces nu weer zal oplopen. Jaruzelski verwierp de suggestie dat hij er op uit was de zaak te traineren en verzocht de rechtbank hem een nieuwe advocaat toe te wijzen. "Ik heb er belang bij dat het proces plaatsheeft omdat de publieke opinie zonder enige grond al geoordeeld heeft", zei hij.

Jaruzelski (77) leidde Polen vanaf de afkondiging van de staat van beleg in 1981 tot de val van het communisme in 1989. Hij is de enige voormalige communistische leider die voor de rechter is gedaagd. Hij kan 25 jaar gevangenisstraf krijgen, maar de zaak wordt meer gezien als een poging om een moreel oordeel te vellen dan om de oude generaal achter de tralies te krijgen.
Nu in het nieuws