Joegoslavie stelt Kosovo-Albanezen ultimatum

Print
De Joegoslavische regering heeft de radicale Albanezen van het UCPMB in het zuiden van Servië donderdag opgeroepen hun wapens voor 24 mei neer te leggen. Op die dag trekken eenheden van het Joegoslavische leger de laatste sector van de bufferzone tussen Kosovo en Servië binnen.
De Joegoslavische veiligheidstroepen en de guerrillastrijders zijn overeengekomen om zich terug te trekken uit twee dorpen in de Presovovallei. Dat meldt een woordvoerder van de NAVO. Nog in de loop van donderdagmiddag zullen beide partijen de dorpen Lucane en Turija verlaten. De demilitarisatie moet het gevaar van een serieus conflict verminderen wanneer de Joegoslavische troepen op 24 mei de bufferzone binnentrekken.

Intussen geven zich steeds meer leden van het UCPMB over aan de internationale vredesmacht KFOR. Zij krijgen amnestie als zij zich vóór 24 mei overgeven. Circa 125 strijders hebben dat tot nu toe gedaan.
De UCPMB (Bevrijdingsleger van Presevo, Medveja en Bujanovac) manifesteerde zich vorig jaar in de bufferzone, die in 1999 na de strijd rond Kosovo door de NAVO werd ingesteld. De beweging zegt te vechten voor de rechten van de lokale Albanese bevolking.
Nu in het nieuws