Forza Italia eist voor rechter 14 restzetels op

Print
Berlusconi between bodyguards De partij van de toekomstige Italiaanse premier Silvio Berlusconi, Forza Italia, is naar het hoogste gerechtshof in het land gestapt om veertien zetels in de Kamer van Afgevaardigden op te eisen die als gevolg van het ingewikkelde kiesstelsel mogelijk aan andere partijen worden toegewezen.
De rechtse coalitie waarin Forza Italia de grootste partij is, was met afstand de winnaar van de zondag gehouden parlementsverkiezingen. Volgens de officiële uitslag veroverde het blok 368 van de 630 zetels in het lagerhuis - een ruime meerderheid voor een nieuwe regering onder leiding van Berlusconi. Hiervoor was centrumlinks vijf jaar aan de macht.

Het Italiaanse parlement wordt volgens een gemengd districts- en evenredigheidsstelsel gekozen. Om hun kansen te vergroten deden veel van Forza Italia's kandidaten zowel aan de stemming volgens het districts- als aan die volgens het evenredigheidsstelsel mee. De partij was in beide verkiezingen succesvol, waardoor ze bij de stemming volgens het evenredigheidsstelsel veertien kandidaten tekort kwam om alle gewonnen zetels op te vullen.
Het is niet bekend hoe de veertien zetels over de andere partijen zouden worden verdeeld. Enkele kunnen naar coalitiegenoot Nationale Alliantie gaan, maar andere kunnen bij de centrumlinkse oppositie belanden. De meerderheid van de rechtse coalitie zou door het zetelverlies niet in gevaar komen.
Nu in het nieuws